Pædagogisk læreplan
Læreplanen skal være med til at understøtte det gode børneliv og understrege, at det at være barn har en værdi i sig selv. Derfor værner jeg om børns ret til at være forskellige og udvikle sig i deres eget tempo. Det betyder, at der skal være plads, tid og ro til at være barn. Som den nære og tillidsskabende voksen giver jeg børnene nærvær, omsorg og tryghed, så de kan lære og udvikle sig både som individer og som en del af et fællesskab.


Alsidig personlig udvikling
Jeg ser, anerkender og holder af barnet. Barnet inddrages i fællesskabet med de andre børn i pasningsordningen, og jeg gør barnet opmærksom på dets betydning for gruppen. Barnet støttes i at lære, at det er okay at opleve og vise sine følelser, og at jeg ser og respekterer dem. Når noget ikke lykkes og er svært, motiverer jeg barnet til at prøve igen, og vi taler om de små succesoplevelser – at være nysgerrig på sine grænser og at turde. Barnet støttes og guides til at gøre det, det selv kan, og får hjælp til resten af mig og de andre børn. Jeg er tydelig i min kommunikation med barnet, jeg sætter grænser og viser mine følelser.

Social udvikling
At barnet i samværd med andre børn og voksne, lærer at indgå i sociale sammenhænge og kan udtrykke empati. At barnet oplever at have medindflydelse på indholdet af dagligdagen og får en følelse af at høre til og være værdifuld i fællesskabet.
Jeg viser barnet, hvordan man agerer hensigtsmæssigt i sociale sammenhænge, bl.a. ved at sige sin mening, respektere folks forskelligheder og udvise empati. Barnet støttes i at ytre sin mening og stå ved den, men også i at lytte til andres – at mærke egne følelser og acceptere andres følelser og signaler. Jeg lærer barnet at indgå i sociale relationer, det lærer, hvordan man er en god ven, og hvordan man kan hjælpe hinanden. Jeg italesætter både mine egne og barnets handlinger samt, hvad vi skal, så barnet er forberedt. Vi tager ofte på ture ud af huset og deltager i aktiviteter, hvor barnet lærer at indgå i forskellige sociale sammenhænge. Her udfordrer jeg gradvist barnet til at kunne håndtere forandringer, alt efter hvad barnet kan rumme.

Kommunikation og sprog
At barnet gennem leg, sang, rim og remser, udvikler sit ordforråd. Det bidrager til at barnet kan forstå sig selv, andre og omverden.
Jeg arbejder meget med barnets sproglige udvikling. Dette gør jeg bl.a. gennem højtlæsning, dialogisk læsning, sang, øvelse af mundmotorik (række tunge, lave trutmund, gabe), rim og remser. Jeg sætter ord på, hvad jeg gør, og vi har fokusord til de forskellige årstider og højtider. Jeg bruger babytegn (tegn til tale), hvilket også er med til at udvikle barnets tidlige sprog og forståelse heraf. Jeg italesætter barnets signaler og kropssprog og er opmærksom på både den verbale og nonverbale kommunikation i børnegruppen. Jeg er i øjenhøjde med børnene for bedst at kunne læse dem og forstå det enkelte barn. Jeg lægger også stor vægt på et tillidsfuldt og ærligt forældresamarbejde. Vores samarbejde har stor betydning for barnets tryghed, trivsel og udvikling, og vi vurderer sammen, hvordan vi bedst fremmer dette.

Krop, sanser og bevægelse
At barnet finder glæde ved leg og bevægelse, og at det herigennem udvikler sig. At barnet både kender sin kunnen og sine begrænsninger, spejler sig i andre og er nysgerrig på kroppens funktioner. Det er med til at barnet opnår selvstændighed og er selvhjulpen.
Jeg er bevidst om, at barnet lærer gennem sine sanser, og at betydningsfulde erfaringer udvikles gennem bevægelse. Jeg skaber fysiske rammer, der indbyder og inspirerer barnet til at eksperimentere med kropslige udfoldelser – tilpasset det enkelte barns udviklingsniveau, som løbende justeres, så barnet møder en passende udfordring. At hoppe, danse, løbe, dreje rundt, øve balance og tumle er en stor del af vores dagligdag, uanset om vi er inde eller ude, og jeg prioriterer at igangsætte sanselige aktiviteter hver dag. Barnet introduceres for en nærende, sund og varieret kost med forskellige konsistenser og smagsnuancer, som barnet bl.a. selv får lov til at spise med fingrene og lege med. Når vi bager, deltager barnet aktivt og får lov til at smage, mærke, se og lugte til det, vi laver. Jeg deltager aktivt i aktiviteterne, er opmuntrende og motiverer barnet til at prøve selv. Jeg bruger bl.a. sang og musik til at hjælpe barnet med at få bevidsthed om sin krops evner, muligheder og grænser. Jeg guider barnet løbende og er opmærksom på, hvornår jeg går bagved, foran eller ved siden af.

Natur, udeliv og science
At barnet lærer at naturen er et rart sted, hvor det kan være nysgerrigt og fordybe sig i spændende eksperimenter. Mit ønske er at barnet får en forståelse for menneskets forbundethed med naturen og en begyndende forståelse for betydningen af en bæredygtig udvikling.
Jeg elsker at komme ud i naturen – at der er plads og ro til, at vi kan gå på opdagelse og fordybe os. Naturen har i sig selv en beroligende effekt på mennesket, og det giver et andet udgangspunkt for indlæring. Det er en kilde til sanselige oplevelser: suset fra træernes blade, fuglenes sang, den friske luft, de grønne landskaber og dyrene. Jeg deler min viden og passion for natur og dyr med barnet – sammen vil vi lytte, mærke, se og lære. Naturen vil blive en stor del af barnets tid i min pasningsordning, hvor vi er ude hver dag, uanset vind og vejr. Barnet vil blive introduceret til og få lov til at lege med mange af naturens fantastiske materialer og opleve forskellige natur- og vejrtyper. Jeg vil præsentere barnet for bæredygtighed og genanvendelse. Bl.a. vil barnet lære om madens vej fra jord-til-bord og genbruge emballage til kreative projekter. Barnet vil møde mange forskellige dyr, kryb og kravl, og vi vil være undersøgende omkring dem. Barnet vil komme til at lære dyrene her på gården at kende og få en fornemmelse for, hvordan man passer dem. Vigtigst af alt vil barnet lære, hvordan vi viser hensyn til naturen og passer på den.

Kultur, æstetik og fællesskab
At barnet oplever at være ligeværdig uanset normer og værdier. At barnet får kendskab til de forskellige årstider, højtider og traditioner. Det er med til at styrke børnenes fantasi, nysgerrighed og kreativitet.
I mit arbejde lægger jeg stor vægt på at være i øjenhøjde med børnene for bedst muligt at kunne læse dem og forstå det enkelte barns behov. Barnet vil opleve, at jeg behandler børnene forskelligt, alt efter deres individuelle behov og udviklingsniveau. Det er vigtigt for mig, at det enkelte barn føler sig set og hørt, at det oplever, at jeg anerkender og respekterer det – og at jeg ser forskelligheder som en styrke. Barnet vil blive introduceret for forskellige kulturer, traditioner og værdier. Det vil komme til at lege med børn, der har andre normer og værdier end det selv, og det vil lære, at selvom vi er forskellige, kan vi sagtens lege godt sammen, samarbejde, supplere hinanden og opbygge venskaber. Barnet vil deltage i nogle af dagligdagens gøremål i pasningsordningen, bl.a. hjælpes vi med at dække bord, lave mad, rydde op, finde krea-ting frem, bytte legesager ud og meget mere. Det vil lære om forskellige højtider – f.eks. har vi mange spændende juleaktiviteter, påskejagt i haven, og vi laver uhyggelige Halloween-kreationer. Vi er generelt meget kreative – vi tegner, bygger, klipper og klistre med forskellige materialer og produkter. Jeg griber børnenes idéer og støtter dem i at udføre dem, enten selv eller sammen med de andre børn og mig.